Amoertijger

"De prooi van de Amoertijger is vaak zo groot dat 5 volwassen mensen deze samen zouden moeten tillen. De tijger kan dit helemaal alleen!"

Ontdek in het echt
AmoertijgerPanthera tigris altaica
  • Leefgebied:

    in bossen in het oosten van Rusland en China

  • Voedsel:

    vlees

  • Levensduur:

    8 tot 10 jaar

  • Gewicht:

    ♀ 110 tot 170 kg ♂ 190 tot 300 kg

  • Aantal jongen:

    1 tot 7 jongen

  • Draagtijd:

    gemiddeld 3,5 maanden

  • IUCN-status:

    bedreigd

  • EEP:

    ja

Over de Amoertijger

De Amoertijger is de grootste katachtige in de wereld. Ze leven solitair en dus het liefst alleen, net als vele andere katachtigen. Tijgers markeren hun territorium met hun geur door overal overheen te plassen. Zo weten andere tijgers dat een leefgebied al bezet is. Mannetjes hebben meestal een groter territorium dan vrouwtjes. Tijgers zijn de enige katachtigen met strepen. Zo kunnen ze zich goed verstoppen in de dichtbeboste gebieden waarin ze leven. Het besluipen van een prooi gebeurt hierdoor ongezien waardoor ze deze goed kunnen vangen.

Leefgebied en bedreigingen

Amoertijgers leven in het oosten van China en Rusland in uitgestrekte, dichtbegroeide bossen. Hun vacht zorgt ervoor da ze goed zijn aangepast aan de kou. Vroeger leefden ze ook in een groot deel van Korea en China. In de jaren '40 was de soort bijna uitgestorven door de jacht op de tijger. Er leefden naar schatting nog maar twintig Amoertijgers in het wild. De inzet van Rusland voor de bescherming van zowel de Amoertijger als zijn prooidieren heeft ervoor gezorgd dat er nu weer ongeveer 400 tot 500 Amoertijgers in het wild leven.

De illegale jacht is nog steeds de reden dat de tijger als bedreigd op de IUCN-lijst staat. Er wordt niet alleen voor hun vacht op de tijger gejaagd maar ook omdat er in veel Aziatische landen gelooft wordt dat er medicijnen van de lichaamsdelen gemaakt kunnen worden. Zo zouden de klauwen slaaploosheid verminderen, de tanden koorts verminderen, tijgerbotten helpen tegen reuma, hoofdpijn en rugpijn en de staart huidproblemen oplossen.

Een amoertijger loopt door het gras bij Eindhoven Zoo.

Soortbehoud in Eindhoven Zoo

Wist je dat wereldwijd meer dan 4000 diersoorten met uitsterven bedreigd zijn? Eindhoven Zoo werkt samen met ongeveer 325 Europese dierentuinen om deze soorten te behouden en beschermen. We vormen de Europese dierentuinvereniging (EAZA). Samen zorgen we voor gezonde reservepopulaties van diersoorten met management-programma's (EEP's). 

Ook de Amoertijgers in Eindhoven Zoo zijn onderdeel van een EEP. Elk EEP heeft een coördinator die de populatie in dierentuinen beheert en een stamboek met gegevens van een soort bijhoudt. Samen met een commissie geeft de coördinator advies over welke dieren samen jongen mogen krijgen en of dieren daarvoor moeten verhuizen naar een andere dierentuin. Op deze manier is de kans op gezonde nakomelingen en daarmee het in leven houden van de diersoort het grootst. Dieren met een EEP kan je in Eindhoven Zoo herkennen aan het logo van een neushoorn en haar kalf op de borden.

Een amoertijger ligt op de grond bij Eindhoven Zoo.

Soortbehoud in het wild

Via Stichting Wildlife steunt Eindhoven Zoo bijna dertig natuurbeschermingsprojecten over de hele wereld. Zo wordt ook de Amoertijger in het wild geholpen. Elk jaar doneert Stichting Wildlife aan de Wildlife Conservation Society om de Amoertijgers in Rusland te helpen. WCS zet zich in Oost-Rusland in om onderzoek te doen naar Amoertijgers, deze zo te beschermen tegen illegale stroperij en om conflicten tussen mensen en tijgers te voorkomen of op te lossen.

Meer info over WCSMeer info over Stichting Wildlife

Meer informatie over de Amoertijger

Maak kennis met de andere dieren in Eindhoven Zoo