Kleinste otter ter wereld

"De Aziatische kleinklauwotter is de kleinste ottersoort ter wereld. Ze worden maar 85 centimeter lang, inclusief staart."

Ontdek in het echt
Aziatische kleinklauwotterAonyx cinereus
  • Voedsel:

    vis, schaaldieren, kleine zoogdieren en kleine vogels

  • Levensduur:

    gemiddeld 12 jaar

  • Gewicht:

    1 tot 5 kilo

  • Aantal jongen:

    1 tot 6 jongen

  • Draagtijd:

    ongeveer 2 maanden

  • IUCN-status:

    kwetsbaar

  • EEP:

    nee

Aziatische kleinklauwotters gebruiken hun poten meer dan andere ottersoorten. Om dingen goed vast te kunnen pakken, hebben ze maar gedeeltelijk zwemvliezen tussen hun vingers en tenen en zijn hun nagels korter dan bij andere otters. Kleinklauwotters zijn sociale en speelse dieren. Een mannetje en vrouwtje blijven hun hele leven als koppeltje bij elkaar. 

Leefgebied en bedreigingen

Aziatische kleinklauwotters leven in Zuidoost-Azië, in de buurt van ondiep water. Ze leven zowel bij zout als bij zoet water. Meestal is er dichte begroeiing in de buurt. Ze gebruiken dit om zich schuil te houden bij gevaar. Kleinklauwotters graven holen in de oevers om in te slapen. 

In de laatste 60 jaar is het verspreidingsgebied van de Aziatische kleinklauwotter steeds kleiner geworden. Dit komt vooral door landgebruik van mensen. Er worden koffie- en theeplantages aangelegd en steden en dorpen gebouwd. Daarnaast hebben kleinklauwotters last van overbevissing en vervuiling. Daardoor is er steeds minder voedsel voor de otters. Tot slot wordt er ook veel gejaagd op kleinklauwotters, zowel voor hun vacht als voor de illegale huisdierhandel.  

Aziatische kleinklauwotter op de uitkijk Eindhoven Zoo

Soortbehoud in Eindhoven Zoo

Wist je dat meer dan 4000 diersoorten met uitsterven bedreigd zijn? Eindhoven Zoo werkt met ongeveer 325 Europese dierentuinen samen om deze soorten te behouden en beschermen. Samen vormen we de EAZA: de Europese dierentuinvereniging. We werken voor meer dan 400 diersoorten samen in EEP’s. EEP staat voor EAZA Ex situ Programme waarbij Ex Situ 'buiten het natuurlijke habitat' betekent. De Aziatische kleinklauwotter in Eindhoven Zoo zijn onderdeel van een EEP dat gecoördineerd wordt door de aangewezen coördinator. Diegene houdt een stamboek met gegevens van een bepaalde diersoort bij en beheert de populatie in dierentuinen. De coördinator geeft samen met een commissie adviezen over welke dieren samen nakomelingen mogen krijgen, welke dieren daarvoor moeten verhuizen naar andere parken en naar welke. De kans op gezonde nakomelingen en daarmee het in leven houden van de soort is zo het grootst. Op de borden in Eindhoven Zoo kun je dieren met een EEP herkennen aan het logo van een neushoorn en haar kalf. 

Meer informatie over de Aziatische kleinklauwotter

Maak kennis met de andere dieren in Eindhoven Zoo