Verdrietig nieuws: gibbon Kanette en haar jong overleden

Gibbon Kanette en haar jong zijn overleden. De gibbonmoeder werd in slechte gezondheid aangetroffen in het verblijf. Helaas kwam hulp te laat en dezelfde middag is Kannette gestorven. Wat volgde was één van de moeilijkste beslissingen.

De dierenverzorgers en dierenarts werden gisterenochtend geheel verrast door de slechte toestand waarin de moedergibbon aangetroffen werd. De arts handelde direct en onderzocht de dertigjarige aap door middel van een echo en bloedonderzoek. Helaas kwam elke hulp te laat en was de gibbon al in de middag gestorven. Er wordt nog onderzocht wat de doodsoorzaak is geweest.

Daarna volgde een van de moeilijkste beslissingen die we ooit gezamenlijk hebben moeten nemen. Hoe zou het nu verder gaan voor het jonge dier dat ontzettend afhankelijk was van de moeder?

Van vadergibbons is bekend dat zij de zorg niet overnemen. De dood van de moeder zou erin resulteren dat het jong geïsoleerd raakt en niet de warmte, de sociale prikkels en opvoeding krijgt die het nodig heeft om een goed leven te kunnen leiden. Met het oog op het welzijn van dit jonge dier en met veel verdriet, is besloten om het dier in te laten slapen.