Green Balkans vergroot de populatie Europese gieren

Vale gier Zivka, geboren in Eindhoven Zoo, vliegt nu al twee maanden rond in Bulgarije. Ze wordt nauwlettend in de gaten gehouden door Green Balkans, de organisatie die haar, net als haar broer Stanislav een jaar eerder, heeft geïntroduceerd in dit land.  

Green Balkans is een van de eerste publieke organisaties die zich is gaan inzetten voor de bescherming van leefgebieden en zeldzame soorten in Bulgarije. In 1988 werd de organisatie opgericht door een groep studenten. De afgelopen jaren heeft Green Balkans erkenning gekregen van zowel nationale als internationale instellingen en autoriteiten. Ze wordt gezien als een volwaardige samenwerkingspartner, waarbij honderden vrijwilligers en experts actief zijn. Dankzij deze vrijwilligers en experts heeft Green Balkans de afgelopen jaren een positieve bijdrage kunnen leveren aan het behoud van de natuur in Bulgarije.

Populatie gieren verbeteren
Een van de projecten is om de populaties van Europese gieren in Bulgarije te verbeteren. Dit doet Green Balkans in eerste instantie door zich te richten op de herintroductie van de vale gier. Eindhoven Zoo heeft hier een bijdrage aan geleverd door twee vale gieren, Zivka en Stanislav, uit te zetten in Bulgarije.

Het uiteindelijke doel van deze organisatie is om naast vale gieren ook gezonde populaties monniksgieren en lammergieren terug te brengen in de natuur. Voor de vale gier en monniksgier lopen nu ook verschillende projecten. Omdat Lammergieren andere gieren nodig hebben om karkassen open te maken, is het voor deze soort van belang dat eerst de andere twee populaties voldoende zijn teruggekeerd. Deze soort zal dan ook op een later moment worden geherintroduceerd.

Wil je meer weten over het project? Lees hier meer!

Meer lezen? En voortaan altijd op de hoogte blijven van het laatste dierennieuws en de laatste actualiteiten? Schrijf je dan hier in voor de Eindhoven Zoo nieuwsbrief.