Vale gieren Eindhoven Zoo opnieuw ouders geworden: kuiken uit ei gekropen

In de gierenvolière van Eindhoven Zoo is een vale gier uit het ei gekropen. Het jong werd eerder deze maand geboren na een broedduur van vijftig dagen.  

“Het jong, waarvan het geslacht nog niet bekend is, doet het erg goed. We zijn heel blij met dit mannetje of vrouwtje en we hopen dat bezoekers dit jong en onze andere dieren vanaf 11 mei weer kunnen komen bekijken”, zegt hoofd dierverzorging Stephan Rijnen.

Voor de ouders, die al jaren in Eindhoven Zoo wonen, is dit het zesde jong in het park vlakbij Eindhoven. De geboren vale gier is een broertje of zusje van Stanislav, de vale gier die begin dit jaar Eindhoven Zoo verliet om uitgezet te worden in een natuurgebied in Bulgarije.

Herintroductie in natuurEindhoven Zoo werkt voor de herintroductie van de vale gier samen met Green Balkans. De vale gier, de lammergier en monniksgier zijn bijna uitgestorven in Bulgarije. Dit komt onder meer doordat boeren vergiftigde karkassen neerlegden, bedoeld om wolven en beren te verjagen, maar waar ook de gieren het slachtoffer van werden.

Green Balkans zet zich in om de populatie van verschillende Europese giersoorten, waaronder de vale gier, in stand te houden en te vergroten. Dit doen zij door het geven van voorlichting, het aanpakken van factoren waardoor de gieren sterven en waar mogelijk door middel van het herintroduceren van gieren in hun natuurlijke leefgebied. Stanislav is eind februari aangekomen in Bulgarije en zal later dit jaar worden uitgezet.

Lees hier meer over het herintroduceren van de vale gieren in hun natuurlijke leefgebied.

Sociale dieren 
De vale gier is te herkennen aan zijn bruine kleur, met witte hals en kop. Deze aaseter legt één keer per jaar een ei, dat vervolgens door allebei de ouders wordt uitgebroed. Een paartje vale gieren blijft het hele leven bij elkaar.

Deze vogel kan zich snel voortbewegen: hij kan snelheden van wel 70 kilometer per uur afleggen. De vale gier is erg sociaal. Hij zoekt in groepen naar voedsel en broedt in kolonies.