Natuurbescherming

Ja, Eindhoven Zoo doet mee met fokprogramma’s. Een fokprogramma heeft als doel een dierpopulatie in de dierentuin op peil te houden. Hierbij wordt rekening gehouden met verschillende facetten en verplichtingen, als bijvoorbeeld het vermijden van inteelt en het behouden van de natuurlijke eigenschappen van de diersoort.

Er zijn diersoorten die steeds schaarser worden in Europa. Om te zorgen dat er geen dieren uitsterven, zijn er speciale fokprogramma’s opgericht. Deze programma’s heten EEP’s (European Endangered species Programme). Er is één coördinator verantwoordelijk voor ieder fokprogramma. De verantwoordelijke bepaalt welke dieren zicht voort gaan planten om zo de diersoort op een verantwoorde manier te houden. Ook worden er voor verschillende diersoorten op Europese schaal stamboeken bijgehouden, de ESB’s (European Stud Book).

Voor een aantal bedreigde diersoorten heeft een EEP ertoe geleid dat ze na verloop van tijd weer uitgezet konden worden in de vrije natuur. Een voorbeeld uit Eindhoven Zoo: verschillende vale gieren die zijn geboren in Eindhoven Zoo zijn in Bulgarije uitgezet in de natuur (www.eindhovenzoo.nl/nieuws/vale-gier-uitgezet-natuurgebied).

Ja, Eindhoven Zoo zet zich in voor het beschermen van de natuur en is aangesloten bij diverse instanties:

  • Stichting Wildlife

    Dierenparken Safaripark Beekse Bergen, Eindhoven Zoo, ZooParc Overloon en AquaZoo Friesland beschikken over een groot aantal vrijwilligers die zich binnen deze parken inzetten voor natuurbeschermingsprojecten over de hele wereld. De vrijwilligers zijn verenigd in Stichting Wildlife. In de afgelopen jaren werden er honderdduizenden euro’s ingezameld voor bedreigde diersoorten, zoals Aziatische olifanten, cheeta’s, chimpansees en vale gieren. Sinds 2009 is het ook mogelijk om dieren uit deze parken te ‘adopteren’ via Stichting Wildlife. Met de opbrengst van deze adopties worden eveneens diverse projecten ondersteund.

Wil je meer weten? Kijk op www.stichtingwildlife.nl.

  • EAZA Campagnes

    EAZA staat voor European Association of Zoos and Aquaria. Het is de grootse zoo en aquarium organisatie ter wereld. Het ledenaantal is inmiddels gegroeid van 79 (eind 1988) naar meer dan 300 instanties in 34 landen.

Wil je meer weten? Kijk op www.eaza.net.

Terug naar veelgestelde vragen