'Het gebrul van een leeuw kan wel acht kilometer verderop te horen zijn. Leeuwen brullen zo hard om aan andere leeuwen te laten weten wat hun territorium is.'
Ontdek in het echtLeefgebied:
savannes in Afrika
Voeding:
vlees, vooral hoefdieren
Levensduur:
10 tot 15 jaar oud
Gewicht:
♀ 120 tot 180 kg ♂ 150 tot 240 kg
Aantal jongen:
1 tot 6 jongen
Draagtijd:
3,5 maanden
IUCN-status:
kwetsbaar
EEP:
ja
Afrikaanse leeuwen leven op de savannes in Afrika. Het zijn de enige katachtigen die in groepen leven. Hoe groot zo’n groep is, kan heel verschillend zijn. Dat hangt vooral af van hoeveel voedsel er in een gebied te vinden is. Er zijn groepen van wel veertig leeuwen bekend. Een groep bestaat meestal uit twee of drie mannetjes, een aantal vrouwtjes en hun jongen. Vrouwtjes blijven hun hele leven in dezelfde groep. Mannetjes verlaten de groep waar ze in geboren worden als ze zo’n twee jaar oud zijn.
De Afrikaanse leeuw leeft in Afrika ten zuiden van de Sahara. Ze komen voor in allerlei soorten leefgebieden, behalve in he tropisch regenwoud en de woestijn. Vroeger kwam de leeuw op veel meer plekken in Afrika voor dan nu. In de afgelopen 500 jaar is het leefgebied van de leeuw ongeveer 85% kleiner geworden.
Er zijn nog ongeveer 25.000 Afrikaanse leeuwen in het wild. In 1970 waren dat er nog 90.000. De twee belangrijkste redenen voor het afnemen van het aantal leeuwen in Afrika zijn het verlies van leefgebied en mens-dierconflicten. Omdat de mens steeds meer ruimte nodig heeft, is er steeds minder ruimte én minder voedsel voor leeuwen. Als leeuwen dan te dicht in de buurt van boerderijen met bijvoorbeeld koeien of geiten komen, worden ze vaak doodgeschoten.
Wist je dat wereldwijd meer dan 4000 diersoorten met uitsterven bedreigd zijn? Eindhoven Zoo werkt samen met ongeveer 325 Europese dierentuinen om deze soorten te behouden en beschermen. We vormen de Europese dierentuinvereniging (EAZA). Samen zorgen we voor gezonde reservepopulaties van diersoorten met management-programma's (EEP's).
De status van de Afrikaanse leeuw is kwetsbaar, ook de leeuwen in Eindhoven Zoo zijn onderdeel van een EEP. Elk EEP heeft een coördinator die de populatie in dierentuinen beheert en een stamboek met gegevens van een soort bijhoudt. Samen met een commissie geeft de coördinator advies over welke dieren samen jongen mogen krijgen en of dieren daarvoor moeten verhuizen naar een andere dierentuin. Op deze manier is de kans op gezonde nakomelingen en daarmee het in leven houden van de diersoort het grootst. Dieren met een EEP kan je in Eindhoven Zoo herkennen aan het logo van een neushoorn en haar kalf op de borden.
Via Stichting Wildlife ondersteunt Eindhoven Zoo bijna dertig natuurbeschermingsprojecten over de hele wereld. Ook de Afrikaanse leeuw wordt in het wild geholpen. Ieder jaar doneert Stichting Wildlife aan de Namibian Lion Trust die zich inzet voor leeuwen in Namibië, rondom het Etosha National Park.
Meer info over Namibian Lion TrustMeer info over Stichting Wildlife