Dagdromer

"Een groot deel van de dag besteed de rode panda aan eten, vooral in de schemering en vroeg in de ochtend. De rest van de dag slaapt hij vooral."

Ontdek in het echt
Rode pandaAilures fulgens
  • Voedsel:

    bamboe, bessen, bloesem en kleine blaadjes

  • Levensduur:

    gemiddeld 14 jaar

  • Gewicht:

    3,7 tot 6,2 kilo

  • Draagtijd:

    ongeveer 4,5 maanden

  • Aantal jongen:

    1 tot 4 jongen

  • Leefgebied:

    Himalayagebergte

  • IUCN-status

    bedreigd

  • EEP?

    ja

Over de rode panda

De rode panda leeft in het Himalayagebergte dat zich uitstrekt over verschillende landen in Zuid-Azië. Deze dieren zijn echte boomklimmers. Ze hebben zelfs een botje in hun pols dat uitsteekt. Dit kunnen ze gebruiken als een soort duim waardoor ze meer grip hebben in de bomen. De rode panda eet graag bamboe, bessen, bloesem en kleine blaadjes. Rode panda's wegen 3 tot 6 kilo, krijgen 1 tot 4 jongen en worden gemiddeld 14 jaar oud.

Leefgebied en bedreigingen

De rode panda leeft in het Himalayagebergte. Dit gebied strekt zich uit over verschillende landen in Zuid-Azië zoals Nepal, China, India, Bhutan en Pakistan. De status van de rode panda is bedreigd. Deze diersoort wordt onder andere bedreigd door ontbossing en illegale stroperij.

Een rode panda ligt op een boomstam in het verblijf bij Eindhoven Zoo.

Soortbehoud in Eindhoven Zoo

Wist je dat wereldwijd meer dan 4000 diersoorten met uitsterven bedreigd zijn? Eindhoven Zoo werkt samen met ongeveer 325 Europese dierentuinen om deze soorten te behouden en beschermen. We vormen de Europese dierentuinvereniging (EAZA). Samen zorgen we voor gezonde reservepopulaties van diersoorten met management-programma's (EEP's).

Ook de Rode Panda in Eindhoven Zoo is onderdeel van een EEP. Elk EEP heeft een coördinator die de populatie in dierentuinen beheert en een stamboek met gegevens van een soort bijhoudt. Samen met een commissie geeft de coördinator advies over welke dieren samen jongen mogen krijgen en of dieren daarvoor moeten verhuizen naar een andere dierentuin. Op deze manier is de kans op gezonde nakomelingen en daarmee het in leven houden van de diersoort het grootst. Dieren met een EEP kan je in Eindhoven Zoo herkennen aan het logo van een neushoorn en haar kalf op de borden.

Een rode panda klimt in een boom bij Eindhoven Zoo.

Soortbehoud in het wild

Via Stichting Wildlife ondersteunt Eindhoven Zoo bijna dertig natuurbeschermingsprojecten over de hele wereld. Ook de rode panda wordt in het wild geholpen. Ieder jaar doneert Stichting Wildlife aan Red Panda Network. Deze stichting beschermt de rode panda en hun leefgebied in het Himalayagebergte door middel van educatie en samenwerking met de lokale bevolking.

Meer info over Red Panda NetworkMeer info over Stichting Wildlife

Meer informatie over de rode panda

Maak kennis met de andere dieren in Eindhoven Zoo